Hej! Jag heter Vopni frá Dallandi

HÄSTUNDERSTÖDDA INSATSER

Med hjälp av hästar coachar jag dig att må bättre och utvecklas på din personliga resa.

VARFÖR HÄSTAR?

Hästar är bytesdjur och flockdjur och har därmed ett mycket välutvecklat sinne för kommunikation med flocken. Detta genom bland annat kroppsspråk, ansiktsuttryck, energi och små signaler som även vi människor kan lära oss att tyda och använda oss av i kommunikationen med hästen.
För att hästen ska vilja vara med oss människor och samarbeta så behöver vi lära oss respekt, tydlighet, medveten närvaro, andning och sådant som gör oss lugna och hästen trygg. Vi får därför en direkt och tydlig bekräftelse från hästen på vårt eget mående, vår energinivå, vårt kroppsspråk och så vidare.
När vi blir coachade med hästen som hjälp så blir det alltså tydligare vart vi befinner oss och vad vi kan behöva öva på för att bli vårt bästa jag.


FÖR VEM?

Vi riktar oss till alla människor från ungefär 8 år och uppåt. Det spelar ingen roll vilka utmaningar du har, men vi kan behöva stämma av innan för att se om du har några särskilda önskemål eller behov och om denna typ av coaching skulle kunna passa dig.
När vi coachar barn så vill vi att förälder eller skolpersonal följer med, men inte deltar. Den vuxne får gärna finnas vid sidan och titta men inte vara delaktig då detta kan påverka coachingen och deltagaren på ett icke önskat sätt.
Vi coachar en individ i taget och ibland har vi små grupper om max 3 personer.
Du behöver inte ha någon hästvana för att vara med på hästunderstödd coaching. Och har du stor erfarenhet av hästar så kan det vara lika utmanande att backa bort från vanor och beteenden. Vi möter dig precis där du är och du behöver inte prestera något alls när du kommer hit! Du kommer kanske att bli förvånad över hur så lite kan betyda så mycket... Många får redan en känsla av läkning och lugn genom att bara få stå i stillhet och andas med hästen.


VAD GÖR VI?

Vi jobbar enbart från marken tillsammans med hästen, alltså ingen ridning. Först får du alltid landa och bekanta dig med hästen genom att bland annat borsta och vara nära den. Jag guidar dig i olika övningar med fokus på andning och att bli medveten om dig och din kropp. När vi känner oss redo så gör vi övningar som passar för stunden, t.ex. mindful-promenader i skogen, övningar på ridbanan, ibland med banor av bommar och koner att ta sig igenom, ibland med fokus på ledarskap och kroppsmedvetenhet för att visa hästen vart ni ska tillsammans. Det blir nästan som en gemensam dans!
Alla steg vi gör är i din och hästens takt, vi tvingar varken dig eller hästen till något som känns obehagligt. Det viktigaste är respekt för både hästen och dig för att det ska bli bra. Om hästen tydligt skulle visa att den inte vill vara med så kommer vi aldrig tvinga den, utan det kanske blir fika i hagen den dagen. När det gäller dig som coachas så kan vi ibland prova att utmana att gå lite utanför komfortzonen för att expandera den för varje modigt steg du tar. Detta gör vi tillsammans och jag som coach finns alltid där för stöd i din resa.


VILKA COACHAR DIG?

Det är jag, Carolina, som coachar tillsammans med Vopni frá Dallandi.
Vopni är en islandshäst som är född 2006 på gården Dalur strax utanför Reykjavik. När han var 5 år så träffades vi när jag var på besök på Island och kort därefter fick han flyttta med mig till Sverige. Sedan dess har vi varit vänner och de senaste åren har vi även jobbat tillsammans som coach-team.
Vopni är en väldigt känslig och lyhörd häst som är bra på att läsa av signaler, energi och mående. Han är också väldigt omtänksam och bra på att lyssna, trösta och skapa trygghet om man t.ex. är ledsen eller inte mår bra.
Han har också en hel del humor och kan hitta på lite bus då och då. Han har ganska hög integritet och när han accepterar någon så är man verkligen genuint godkänd på riktigt.
Jag kan även coacha dig med din egen häst, för att stärka er relation och samarbetet mellan er.

VART FINNS VI?

Vopni bor på Hvidagården i Åtvidaberg. Adressen är Vrånghult Norra Botorp.
Det här är ett privatstall med islandshästar och gårdsägarna bedriver avel i liten skala. Här bor även några stallkatter och gårdsägarnas hundar. Hundarna rör sig dock inte vid stallet vanligtvis.

Tack till Ellie Kindvall som låter mig använda foton från när hon gör övningar med Vopni!

SAMARBETEN

Jag har även samarbete med bland annat föreningen Hälsa med häst, där vi är ett team med olika kompetenser som jobbar med hästunderstödda insatser inom Östergötland med omnejd. Vi har bland annat kurser, enskilda sessioner, föreläsningar med mera.
Mer info hittar du på sociala medier (sök på Hälsa med häst) samt på hemsidan HÄR

Ett annat samarbetejag har är på Smedstad ridsportcenter i Linköping. Där anordnar vi kurser inom bland annat stresshantering, medveten ridning, social färdighetsträning i små grupper med mera.
Se deras hemsida HÄR eller sök på Smedstad ridsportcenter på sociala medier.